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Neal B. Childers, Esq.                                                                                       ERISA SEC. 
Georgia Department of Community Health                                                    3(32) 
2 Peachtree Street, NW 
Atlanta, GA  30303-3159 
 
Dear Mr. Childers: 
 
This is in response to your request for an advisory opinion from the Department of 
Labor (Department) regarding the applicability of Title I of the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974, as amended (ERISA).  Specifically, you ask whether 
employees of certain federally qualified health centers in the State of Georgia may 
participate in the Georgia State Health Benefit Plan (“SHBP”) without adversely 
affecting the status of the SHBP as a “governmental plan” within the meaning of section 
3(32) of ERISA. 
 
The following summary is based on facts and representations we received in support of 
your request.  In accordance with section 45-18-2 of the Official Code of Georgia, the 
Georgia Department of Community Health established the SHPB to provide employees 
and retired employees of the State with, among other benefits, group health insurance 
for hospitalization, surgery, and medical treatment and care.  The Public Employee 
Health Benefits Division of the Georgia Department of Community Health is 
responsible for the day-to-day operations of the SHBP.  There are currently 
approximately 315,000 participants in the plan, of which approximately 1,500 are not 
governmental employees of the State, a political subdivision of the State, or of an 
agency or instrumentality of either.  You represent that State policy requires the 
preservation of the SHBP’s governmental plan status under Title I of ERISA.  For 
purposes of this opinion, we assume, without examining the issue, that the SHBP, as 
currently structured and operated, is a “governmental plan” within the meaning of 
ERISA § 3(32). 

 
The SHBP is considering an amendment that would allow all the employees of federally 
qualified health centers (FQHC) in the State of Georgia to qualify for participation in the 
SHBP. There are approximately 880 employees employed by eighteen FQHCs operating 
in the State.  You represent that section 1905 of the Social Security Act defines FQHCs to 
include diverse types of organizations and programs that are eligible to receive federal 
funding under section 330 of the Public Health Service Act for serving certain medically 
underserved areas or populations.  Both public and private not-for-profit health centers 
may qualify as FQHCs.  Public FQHCs in Georgia are defined by Ga. Code Ann § 31-7-
51 as those owned or operated by a municipality, county, hospital authority, or a 
combination thereof.  You represent that the FQHCs that are the subject of your request  
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are not owned or operated by a municipality, county, hospital authority, or a 
combination thereof, and that they are not otherwise agencies or instrumentalities of the 
State of Georgia.  For the purposes of this opinion we assume, therefore, without 
examining or expressing an opinion on the issue, that none of the FQHCs that are the 
subject of your request would constitute an “agency” or “instrumentality” of state 
government within the meaning of section 3(32) of ERISA. 
 
ERISA section 4(b)(1) provides that Title I of ERISA does not apply to an employee 
benefit plan that is a “governmental plan” as defined in section 3(32) of ERISA.  Section 
3(32) defines governmental plan, in pertinent part, as “a plan established or maintained 
for its employees by the Government of the United States, by the government of any 
State or political subdivision thereof, or by any agency or instrumentality of any of the 
foregoing.”  It is well established that, in the Department’s view, participation by a de 
minimis number of private sector employees will not adversely affect a plan’s status as 
a governmental plan.  See, e.g., Advisory Opinion 95-15A (Jun. 26, 1995); Advisory 
Opinion 95-27A (Nov. 8, 1995).  However, if a benefit arrangement is extended to cover 
more than a de minimis number of private sector employees, the Department may not 
consider it a governmental plan under Title I of ERISA. 

 
Based on the representations and assumptions described above, it is the opinion of the 
Department that the SHBP’s status as a governmental plan under section 3(32) of ERISA 
would not be adversely affected by the participation of 880 employees of FQHCs in the 
State of Georgia.  These 880 employees, together with the approximately 1,500 other 
non-governmental employees currently participating in SHBP, represent less than one 
percent of the total participants in the Plan, and in the Department’s view, comprise no 
more than a de minimis number of the Plan’s total participants. 

 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1, and is issued 
subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof concerning the 
effect of advisory opinions.  This letter relates solely to the application of the provisions 
of Title I of ERISA and is not determinative of any particular tax treatment under the 
Internal Revenue Code.  Questions regarding any applicable provisions of the Internal 
Revenue Code should be directed to the Internal Revenue Service.  
 
Sincerely, 
 
 
 
John J. Canary 
Chief, Division of Coverage, Reporting & Disclosure 
Office of Regulations and Interpretations 
 
 


